Маурисио Макри
Маурисио Макри / Guliver/Getty Images

Аржентинският президент Маурисио Макри обяви увеличение на заплатите и намаляване на данъците, за да помогне за облекчаване на икономиката, разтърсена от шоковия уикенд, белязан от изборното му поражение от основния му ляв съперник в предварителните избори.

Макри, благоприятстващ пазара лидер, който ще търси преизбиране през октомври, заяви, че ще намали данъците върху доходите на работниците, ще увеличи субсидиите и ще въведе 90-дневно замразяване на цените на горивата, за да помогне за облекчаване на икономическия шок.

Гърция намалява данъците за собственици на жилищаИстинско финансово бедствие застигна Аржентина, след като станаха ясни резултатите от предварителните избори за президент.

Основният борсов индекс в Буенос Айрес, Мервал, се срина с 37%, а песото се обезцени с 25% спрямо долара само за един ден.

Някои от най-търгуваните акции в страната загубиха една трета от стойността си само за два часа.

Циментовият гигант Лома Негра загуби 50% от стойността си, а електрическата компания Пампа Енергия около 30%.

Президентските избори са след 2 месеца, но в неделя се проведе предварителния вот, който отсява кандидатите с под 1,5% подкрепа. Избраникът на левите Алберто Фернандес спечели със значителна преднина пред консервативния настоящ президент Маурисио Макри.

Франция планира да отмени данъчни облекчения за компаниите на стойност 1 млрд. евроМакри е предпочитаният победител за бизнеса и инвеститорите, защото се нагърби с политика на икономии и реформи, които се считат от експертите за необходими за оздравяването на икономиката и финансите на Аржентина.

Икономиите, обаче, правят Макри непопулярен у дома. Въпреки неговите усилия, икономиката все още е в рецесия, а инфлацията миналата година беше 22%. Около 32% от аржентинците са засегнати от ширещата се бедност в страната.
 
 
БГНЕС