С народния обичай „зажънване“, водосвет и конкурси за обреден хляб и рисунка ще бъде дадено официално начало на жътвената кампания в Община Тунджа на 16 юни. Домакини на откриването на кампанията за десета година ще са земеделските масиви в село Търнава, съобщиха от местната управа.

Самодейци от читалищата в общината ще пресъздадат ритуалното зажънване със сърпове и паламарки, изпълнявайки характерни жетварски песни и наричания. Преди това житните полета ще бъдат осветени, за да е успешно прибирането на реколтата в хамбарите. След възстановката на ритуала, в нивите с ечемик ще навлязат и комбайните. 

Организаторите от общината и фирма „Пеликан Агро“ обявиха и традиционните конкурси на жетварска тематика за кулинарно творчество и детски рисунки. Най-добрите обредни хлябове, краваи, баници и детски творби ще бъдат показани в изложба при откриването на жътвената кампания. 

Обработваемата земя в Община Тунджа е над 1 млн. дка, което я нарежда като най-голямата земеделска територия в Южна България.


По традиция откриването на жътвата е един от най-пищните празници в региона. 
БТА