Макет на британския линеен кораб "Victory" от XVIII век е изложен във витрина на първия етаж в административната сграда на община Ямбол, съобщиха от Общината.

Корабът може да бъде разгледан от всички посетители на Центъра за административно обслужване.

Макетът е изработен от високачествен дървен материал и е част от световната история. В сертификата за изработка, който съпътства експоната, се посочва, че е бил пуснат във вода в Чатъм през 1765 година, разполага със 100 оръдия, има обща дължина 69.34 метра, вместимост 3500 тона и екипаж повече от 800 души.

Музеят на бойната слава в Ямбол ще бъде обновен

Той е флагмански кораб на британския флот и на борда му умира адмирал лорд Хорейшо Нелсън, убит на 21 октомври 1805 година в битката при Трафалгар. В това морско сражение 27 британски линейни кораба, водени от адмирала, побеждават 33 френски и испански линейни кораба, водени от френския адмирал Вилньов.


Битката се е състояла край югозападния бряг на Испания, западно от нос Трафалгар. Френско-испанската флота губи двадесет и два кораба, а британската - нито един.

През 20-те години на миналия век корабът е възстановен, запазва статута си на напълно пригоден за експлоатация кораб в Кралския флот и служи като флагман на военноморското главно командване.

Макетът е предоставен на общината от дарител, заедно с макет на тримачтов ветроходен кораб и дизайнерска ръчно изрисувана цигулка.
БТА