Стотици врачани се събраха тази вечер на централния площад, за да отдадат почит на Христо Ботев, неговите четници и падналите за свободата на България.

Строените  на площада войници от Врачанския гарнизон, студенти от двата филиала на висши училища във Враца и ученици  от СУ „Христо Ботев“ бяха поздравени от върховния главнокомандващ на българската армия президента Румен Радев, под чиито патронаж се провеждат „Ботевите дни“.

Пръв думата взе кметът на Враца Калин Каменов. „Днес почитаме човекът, който сам предрече, че „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира. Него жалеят звяр и природа и певци песни за него пеят.“

Песни, които днес все по-рядко пеем. А не пеем, защото съвременното робство на апатията и песимизма така здраво ние стиснало за гърлото, че забравяме да се гордеем, че сме славни потомци на Ботев. Ботев, който ни завеща, че не е важно колко дълъг е бил животът ни, а как сме го извървели, какво сме постигнали…“, каза в словото си К.Каменов и завърши с „Да живее България“.


Слово поднесе и Румен Радев. „..Почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен, по вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички прихваме в общност на размисъл и смирение. Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце. Правим го по традиция. Но свободата не е традиция! Свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва!

Героичните, жертвени поколения извоюват свободата. Щастливите поколения я наследяват. Слабите поколения я разпиляват. Ние съвременните българи имаме тежък дълг. ..В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията от Родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев!...Да живее България!“

Митингът заря продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев и заря.

На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, председатели на политически партии, сред които На БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.

Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца.