Песента Торбичка добрина
99338

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Песента Торбичка добрина
  • Песента Торбичка добрина
Вокална група „Детски смях“ при Общинския детски комплекс в Монтана заминава за участие във финала на Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия“.
Финалът ще се проведе на 19 и 20 октомври в зала „Арена Шумен“.


В Монтана 15 училища получават средства за безплатен wi-fi

След прослушвания, проведени в 12 областни града, в Шумен ще се съберат 240 деца, които в конкурса ще се представят в две категории – за индивидуални изпълнители и за групи.

Вокална група „Детски смях“ ще се състезава в раздел „вокални групи“ с песента „Яворова пролет“. В раздел „индивидуалните изпълнители“ в конкурсната част ще участват 7-годишната Яна  - с песента „Момичето с лунички“, Зорница Викторова, 10 г. с песента „Остани“, Магдалена Александрова,10 г. – с песента „Оставаме“, Михаела Генова,12 г. с песента „Повей, ветре“ и Жанета Пейна – 14 г. с песента „Устрем“.


Конкурсът „Гласовете на детската мелодия“ е част от Националния конкурс „Детска мелодия на годината“. Той започна на 22 март с двумесечен срок за набиране на нови детски песни от български автори и ще завърши на 22 декември с галаконцерт в Зала 1 на Националния дворец на културата – София. Там ще се определи песента победител за 2018 г.


Идеята на организаторите бе да намерят нови детски песни от нови автори, песни, които да са по-близо до децата. От получените 36 песни и след сериозен кастинг, са избрани 14 финални мелодии.

Една от тях е „Торбичка добрина“, за чието изпълнение бяха избрани  вокална група „Детски смях“ при ОДК „Ние, врабчетата“ в Монтана и 9 г. Лора Ходжева от София. Музиката и текстът са на  Наталия Делионова, учителка в ДГ №9 в Монтана. Тя е и най-младият автор в конкурса. Аранжиментът е на пианистът от Асеновград Кирил Геренов. Видеото е дело на оператора Кирил Борисов от Монтана.

След като стана ясно, че групата е избрана да изпълни „Торбичка добрина“, вокалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева,заедно с авторката, направиха сложен триглас.

Така в разгара на лятото, за около месец децата успяха да се справят с огромното предизвикателство да научат песента, да направят звукозапис в професионално студио в Плевен и да заснемат видеоклип.

Община Монтана подкрепи участието на певците като осигури транспорта на групата до гр. Плевен за звукозаписа и до гр. Шумен за конкурсната част. Кметът Златко Живко и съпругата му са поканени като гости за финала на 22 декември в зала 1 на НДК.

За да подкрепите „Торбичка добрина“, изпращайте съобщенията си на номер 15551 с текст 12.Цената на един SMS е 1.20 лв.с ДДС.