Младите изпълнители от Монтана
Младите изпълнители от Монтана / Младежки дом Монтана
Обогатени с нови впечатления и заредени с положителни емоции  се завърнаха от участията си във фестивали формациите на Младежкия дом група “Пъстренец  Jr.”, ансамбъл ”Младост” и Мажоретен състав.

Гласовитите певци от групата на Асен Асенов участваха заедно с други състави от Монтанска област във фестивала „Морско конче” в  южната ни съседка. Те се изявиха на гръцка сцена в курорта Катерини-Паралия с два вечерни концерта, изпълнявайки разнообразни песни от богатия си репертоар. Публиката, предимно български, сръбски и руски туристи, ги подкрепяше с аплодисменти, сподели ръководителят им.

ансамбъл Младост
Младежки дом Монтана


В 35-ото Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави участваха и атрактивните мажоретки на Младежкия дом в Монтана, подкрепени от Духовия оркестър „Дико Илиев” към читалище „Разум 1883”. В Ботевград  те гостуваха на 28-и и 29-и септември и се конкурираха  с местни състави и състави от гара Елин Пелин, гр.Елин Пелин, Плевен, Враца, Габрово и Троян. Забележителното, освен дефилетата и хубавата музика, бе и инициативата за посаждане  на дърво, преди откриването на фестивала, от всеки състав. „Програмата бе наситена, а  организацията на ниво. Колективът получи награда-статуетка  и грамота за участието си.” - сподели хореографът Луиза Стефанова, която също така  благодари на Община Монтана  за предоставения транспорт.

На  29-и 30-и септември на фестивал  „В сърцето на Тракия” в  Стара Загора бяха и танцьорите от  ансамбъл ”Младост”. Общо 9 групи от региона  и страната разлюляха  старозагорската сцена с кръшни хора. В първия ден ансамбълът от Монтана представи аранкул и челе уне на открита сцена, а на следващия - в Младежкия дом на Стара Загора имаше открити уроци за разучаване на характерни за различните етнографски области народни хора. Нашенците показаха „Лево оро” по мелодия на Берковската духова музика, а  научиха  нови варианти на боалийско хоро и щеркольовата.