100 литра дъжд на квадратен метър са се излели само за половин час на 21 юни, късно следобед над село Ерден, община Бойчиновци. Частично са били залети улици, дворове и къщи.

Захлаждането през уикенда идва с дъжд, гръмотевици и градушки

Пострадали хора няма, щетите се уточняват.
Багери и камиони продължават да разчистват района от кал и дървета, съобщиха от полицията в Монтана. Сприята ударила и съседните села, но тъй като село Ерден е в ниското, всички потоци се стекли към него.

Отводнителните шахти не успели да поемат придошлата вода. Преди три дни са почистени каналите в района, заяви кметицата на Ерден Елена Пенкова. Това е вторият силен дъжд в селото, земята е преовлажнена и не попива водата, разказва Пенкова. Според нея всеки нов дъжд ще бъде бедствие.


Днес с техника на „Гражданска защита” се разчистват нанесените от пороя наноси и боклуци. На осем къщи се отводняват  мазетата,  уточни кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Изпратени са социални служители за оглед и опис на щетите. Ще се търси възможност да се помогне на хората. 


Началникът на Противопожарната служба в Монтана комисар Венцислав Райков е призовал кметовете на общини, управителите на ВиК, Пътно управление и ЧЕЗ Разпределение, да подават бързо информация до оперативния център в Монтана при възникване на бедствени ситуации с непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда.

Телефоните на центъра са 096/396-464 и 096/301-606.