За поредна година в центъра на Скопие се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на  великата българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

На 13 януари 1928 г., в близост до каменния мост на река Вардар, тя изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

И днес, 86 години по–късно, над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата, развявайки знамената на 120 – годишната организация, всички се отправиха към каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български  и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.



След кратко слово от страна на председателя на БККС – Лазар Младенов,всички присъстващи с пълен глас запяха „Изгрей на свободата“ и „Шуми Марица“, химнът на царство България. За кратко време новата плоча бе обсипана с венци и цветя.

 

За  съжаление, ненавистта на сърбо-македонистите към всичко българско се прояви за пореден път. Само 5-6 часа след поставянето, плочата на Мара Бунева отново бе разбита, така както се случи и миналата година. „Остава Българското правителство да си направи изводите, трябва ли да дава безрезервната си подкрепа за една държава, крадяща чужда история и непризнаваща правото на хиляди македонци(120 000 имат български паспорти) да се нарекат българи“, коментираха от ВМРО Враца.