Почетоха паметта на Мара Бунева
Почетоха паметта на Мара Бунева / ВМРО Враца

За поредна година в центъра на Скопие се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на  великата българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

На 13 януари 1928 г., в близост до каменния мост на река Вардар, тя изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

И днес, 86 години по–късно, над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Почетоха паметта на Мара Бунева
netinfo

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата, развявайки знамената на 120 – годишната организация, всички се отправиха към каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български  и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.

След кратко слово от страна на председателя на БККС – Лазар Младенов,всички присъстващи с пълен глас запяха „Изгрей на свободата“ и „Шуми Марица“, химнът на царство България. За кратко време новата плоча бе обсипана с венци и цветя.

Почетоха паметта на Мара Бунева
netinfo

 

За  съжаление, ненавистта на сърбо-македонистите към всичко българско се прояви за пореден път. Само 5-6 часа след поставянето, плочата на Мара Бунева отново бе разбита, така както се случи и миналата година. „Остава Българското правителство да си направи изводите, трябва ли да дава безрезервната си подкрепа за една държава, крадяща чужда история и непризнаваща правото на хиляди македонци(120 000 имат български паспорти) да се нарекат българи“, коментираха от ВМРО Враца.