Първи по рода си уебсайт, който показва положителното влияние на ЕС върху живота на отделните граждани, беше представен днес от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Той предлага:

- Кратки и лесни за четене бележки за това как Европа е подобрила живота на хората.

- Бърза и лесна навигация по регион, професия и занимания в свободното време.


Според последното проучване „Евробарометър“, публикувано миналия месец, 68% от анкетираните смятат, че тяхната страна е извлякла ползи от членството си в ЕС. Но опитите да се изброят конкретните ползи от членството в ЕС за гражданите в Европейския съюз са много малко. С поглед към предстоящите избори за Европейски парламент през май следващата година, новият уебсайт илюстрира положителния принос на Европейския съюз върху нашето ежедневие.

С поход до антична Враца ще отбележим Световния ден на туризма

На представянето на уебсайта в Страсбург днес председателят на ЕП Антонио Таяни каза:  „Европейците питат какво Европейският съюз е направил за тях и този нов уебсайт, създаден от Европейския парламент, дава ясни отговори, без да използва жаргон. Той е ценен инструмент, който ще приближи Европа до нейните граждани.“  

Интерактивният многоезичен уебсайт „Какво прави Европа за мен“ създаден от Службата на ЕП за парламентарни изследвания, съдържа стотици лесни за четене и не по-дълги от страница бележки, които представят положителното значение на ЕС в живота на хората. Потребителите могат лесно да намерят специфична информация за това какво Европа прави за техния регион, тяхната професия или любимото им занимание в свободното време.

На разположение на потребителите са над 1800 бележки, които могат да бъдат четени онлайн, споделяни в социалните мрежи или сваляни като документи. Бележките са организирани в две основни категории.

Раздел „В моя регион“ позволява на потребителите да изберат мястото, където те и семействата им живеят и работят и да прочетат как Европа присъства в техните градове и региони, например във Враца. Този раздел обхваща над 1400 места от целия Европейски съюз.

Раздел „В моя живот“ позволява на потребителя да избере от 400 бележки и да открие неща, които са важни лично за него или за нея. Как ЕС влия върху нашите семейства, здравеопазване, хобита, пътувания, сигурност, потребителски избор и социални права? Как ЕС подкрепя хората в техните професии - от пчеларите до шофьорите и пивоварите? Какво е направил ЕС за хората, които обичат в свободното си време да се занимават със спорт, с музика или да гледат телевизия?

Третият раздел на сайта, „На фокус“, допълва първите два раздела с по-подробни информационни документи за политиките на ЕС, които очертават някои от постиженията на настоящия парламентарен мандат, например в сферата на опазването на околната среда и културата, и представят бъдещите перспективи, със специален акцент върху общественото мнение и гражданските притеснения и очаквания за действия на европейско ниво. 

Връзки:

-          Уебсайт „Какво прави Европа за мен“
https://www.what-europe-does-for-me.eu/bg/home
-          Медиен пакет за Европейските избори през 2019 г.
             http://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/elections-press-kit
-          Видеозапис от пресконференцията (14.11.2018)
            http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/schedule
Европейски парламент, Генерална дирекция за комуникация