Общо 70 са зрелостниците в СУ „Цар Симеон Велики“, на чието тържествено изпращане гост бе кметът на Общината Огнян Ценков. „За мен е чест да бъда сред вас и се докосна до атмосферата на най-старото видинско училище, чиято история винаги е била неразделна част от историята на Видин.

Всички ние се гордеем с нейния всепризнат авторитет през годините. Преди няколко дни вие представихте един великолепен концерт, съвместно със Симфониета-Видин, на който показахте, че в Средно училище "Цар Симеон Велики“ се подготвят млади и талантливи хора не само в областта на науката, но и на  изкуството и културата“, каза в приветствието си Ценков.

Огнян Ценков е „Кмет на месеца“ за март на тема „Пазители на българския дух“

Той се обърна към абитуриентите и отбеляза, че в този вълнуващ ден те се разделят със своите учители и съученици и затварят вратата на своето любимо училище след себе си, за да прекрачат смело в живота като достойни личности, като успешно реализиращи се хора във всички сфери.

„Запазете този прекрасен миг в сърцата си, защото той се случва само веднъж. Запазете приятелствата, които сте изградили тук и нека вашият поглед винаги бъде обърнат към Видин, защото аз съм сигурен, че много от вас ще останат в родния град, за да продължат своето образование, да работят и творят, да градят своето бъдеще. На добър час!“ – пожела кметът.

 


С много вълнение и мили думи учениците от трите паралелки на випуск 2019 в училището поздравиха своите класни ръководители и преподаватели и подариха на директора си Венцислав Станев картина за спомен. На 13 абитуриенти бяха връчени грамоти и златни значки за отличен успех и активно участие в училищния живот.

На събитието присъстваха областният управител на Област Видин Албена Георгиева, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Обществения съвет към училището Александър Русев и други.

Представители на общинското ръководство също уважиха тържествата по повод изпращането на зрелостниците. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков бе гост в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“; секретарят на Общината Иванела Андреева - в ППМГ „Екзарх Антим I“, началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Емилия Николова - в ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

Те връчиха поздравителни адреси от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков на директорите на учебните заведения.

Броят на завършващите средното си образование в деветте училища на територията на Община Видин е 492.
Община Видин