Служителите на Областна администрация Видин участваха днес в почистване на дунавския бряг край града. Начало на акцията в 10.00 часа на градския плаж при крепостта „Баба Вида" дадоха областният управител на област Видин Момчил Станков и заместниците му - Огнян Ценков и Албена Георгиева. В подкрепа на екипа от Калафат пристигна кметът на съседния румънски град Мирча Гуца.

По този начин Видин се включи в най-мащабната доброволческа акция за почистване на Дунав, която днес се провежда в Европа по повод Международния ден на реката - 29 юни. Тя беше организирана в рамките на националната инициатива „Да изчистим България заедно", осъществявана от bTV с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

"За радост се оказа, че нашата крайбрежна ивица не е толкова замърсена. Благодаря на всички жители на област Видин и ги приветствам за усилията да запазим реката чиста", коментира областният управител. Момчил Станков посочи, че в почистването на дунавския бряг край Видин са се включили над 400 доброволци от общинската администрация, институции и граждански организации в града. Повече от 1000 души са участвали в акцията от цялата област.

„Тази екологична инициатива паралелно се провежда и в Калафат. В нея участват около 400 ученици и 100 възрастни хора", каза във Видин кметът на румънския дунавски град Мирча Гуца. „Мостът над Дунав свързва Видин и Калафат в един общ град. Акции от този род ни сплотяват още повече", подчерта г-н Гуца.

По време на почистването деца намериха фрагменти от керамика от Римската епоха. Античните предмети бяха открити на градския плаж от 12-годишния Михаил,11-годишния Цветомир и 5-годишния Божидар. „Това е много ценна находка от античното селище „Бонония". Виждаме фрагменнти от различни съдове, включително сторителна керамика от III-VI век. Тук по протежение на цялата брегова ивица се намират такива фрагменти, понякога реката изхвърля и монети и други ценни артефакти", коментира Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - Видин. Тя поздрави децата за съобразителността им и ги покани да посетят видинския музей, където ще се съхраняват новооткритите антични предмети.



Областният управител и неговите заместници наградиха с грамоти тримата откриватели, както и всички деца на служителите в областната администация, които участваха в екологичната акция.