Общински комитет „Васил Левски" бе учреден в Белоградчик. Основната му цел е да работи за националната кауза и спазване на заветите на Апостола на свободата. Той е продължител на създадения на 14 април 1992 г. комитет "Васил Левски", който пък е възникнал като продължение на комитет "1850 лето" от 1906 г. 33-ма дейците на науката, културата, образованието и общественици са първите учредителите през 1992 г.

Сред гостите бяха Васил Василев - председател на общобългарския комитет "Васил Левски", Антон Трифонов - зам. кмет на община Белоградчик, Зинаида Иванова - организационен секретар на комитета в София, председателите на общинските комитети във Видин и Брегово - Георги Иванчев и Кирил Кунчев, и Ивайло Милушев- заместник председател на комитета във Видин.

В своето встъпително слово Ивайло Милушев отбеляза, че възстановяването на дейността на общинските комитети и създаването на нови структури е породено от дефицита на патриотизъм и национализъм в забързания и динамичен живот на българина напоследък.

Председател на общобългарския комитет „Васил Левски" изтъкна, че основната цел на тези комитети е да се пазят заветите на Апостола на свободата, а политиците в своята дейност да се ръководят на практика от тях. „Политиката трябва да се морализира", обяви Васил Василев,



След кратко обсъждане на няколко кандидатури се стигна до единодушното решение за председател на обществения комитет да бъде избрана учителката Соня Петрова - преподавател по история и география в СОУ „Христо Ботев" в Белоградчик. Тя е млад и амбициозен учител, от една година е председател на клуб „Млад възрожденец", чиито представители присъстваха на учредяването на комитета.

Васил Василев подари книга от Антон Дончев на новия председател, с лично посвещение от автора. На свой ред Соня Петрова обеща с работата си да бъде полезна както за младите хора, които обучава, така и за поддържане будна паметта на всеки за националното самосъзнание и българщината, които дават увереност с патриотизъм и родолюбие, да се продължи пътя на надграждане и развитие.