Делегация от Мариама Диало, аташе към Правата на децата при Външно министерство на Франция, посети МБАЛ „Христо Ботев" АД - Враца. Тя бе придружена от Вероник Норт-Минка - секретар на френското посолство, Георги Богданов - изп.директор на Национална мрежа за децата, Спаска Михайлова от Сдружение „Нов път" и зам.кмета на Община Враца Светозар Луканов.

Делегацията бе посрещната от изп.директор на Врачанската болница Орлин Цветков. Гостите, придружени от зам.директора по медицински дейности д-р Цветанка Генкова, направиха оглед на образцово ремонтираните хирургични отделения, открити не отдавна, и с които болницата се гордее. Обиколката премина още през Първо педиатрично отделение и Отделението по неонатология, където бяха приветствани от началниците д-р Георги Цветков и д-р Жана Станева.

Визитата на френската делегация във Враца е по покана на Националната мрежа на децата, чийто партньори в община Враца са Дом на науката и техниката - Враца  и Сдружение „Нов път". Гостите се запознаха и с 5-годишния Цецко, който бе приет в болница в тежко състояние след малтреритане от страна на родителите.

 По-рано днес делегацията посети детската градина в с.Нефела и се срещна с част от кметския екип на общината. Зам. кметът Светозар Луканов запозна гостите накратко с историческия, икономическия и социален профил на общината и представи социалните проекти, включително тези, свързани с деца, над които работи местната администрация. Само за последната една година в региона са открити още седем социални услуги, а върху нови два социални проекта се работи в момента, като един от тях е за изграждането на център за младежи в риск. Луканов подчерта, че деинституционализацията и социализацията на децата в неравностойно социално положение са сред главните приоритети на кметския екип.



Мариама Диало от своя стран подчерта, че поводът за посещението е запознаване на място със социалните услуги, свързани с правата на детето, които предлагат общините и неправителствените организации, с извършването на обмен на добри практики и с оказването на подкрепа за съвместните дейности между общините и неправителствените организации. Добри практики в тази посока ще бъдат събрани в наръчник, който ще бъде издаден в началото на това лято. На представянето му ще бъдат поканени представители на общините и неправителствените организации, които работят в социалната сфера.