До 31 октомври тази година собствениците на имоти на територията на община Видин, които няма да ги използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, съобщиха от Общината.

Собствениците на тези имоти трябва да подадат декларация за освобождаване от такса смет в общината, която съдържа и съгласие за получаване на информация за консумираната електроенергия и/или вода в имота, който е деклариран.

В случаите, когато разходът е над 100 киловата електроенергия и/или над 6 куб.м вода, собствениците ще дължат такса битови отпадъци в троен размер, заедно с начислената лихва.

Община Видин уведомява и предприятията, които желаят през 2022 г. такса битови отпадъци да бъде определяна според количеството им или в условията на пряко договаряне, че трябва да заявяват това от 1 октомври до 31 ноември 2021 г. 


Със заявлението се посочват видът и броят съдове, които ще се използват през годината, съобразно обявената честота на извозването на битовите отпадъци, както и базовите параметри за недвижимия имот.