На 14 февруари всяка година в Сухиндол традиционно се отбелязва Трифон Зарезан - празникът, свързан с лозарството и винопроизводството, тъй като общината се смята за винарски район.

Президентът Румен Радев участва в празника на Сухиндол

Празнува се с атрактивен ритуал, зарязване и манифестация. Денят е обявен за празник на община Сухиндол, като това е единственото място в България, където 14 февруари се почита по този начин. 

Въпреки трите празника, които се отбелязват днес, със сигурност в Сухиндол днешният празник е само един - Трифон Зарезан. Още от сутринта малки и големи са излезли на улиците във винарското градче и се готвят за традиционното шествие. Атрактивно украсени камиони и коли преминават на бавен ход, водени от градския оркестър.

Културните институции на територията на община Сухиндол са народните читалища, които възраждат, съхраняват и създават условия за битуването на българските национални традиции в живота, особено на младото поколение.


В тях е съсредоточен цялостният културен живот на селищата: библиотечно дело, любителско художествено творчество и всички дейности по съхраняване и разпространение на националното ни културно богатство. 

Читалищата са шест на брой, като важно звено в читалищната дейност е библиотечно дело.  Днес своебразен участник в отбелязването на празника бе читалището, което носи интересното име "Трезвеност", тъй като там бе подредена изложба на детски рисунки, свързани с темата на празника - виното.



Официален гост днес беше президентът и главнокомандващ на българската армия Румен Радев, който заедно със сухиндолци оптазнува Деня на любовта и виното и усети духа на празника в целия му блясък и проповдигнатото настроение на всички граждани и гости на града.

Румен Радев бе посрещнат лично от кмета на Сухиндол Пламен Чернев, след което прие почетния караул.

Празникът Трифон Зарезан в Сухиндол продължи с приветствие към гражданите на кмета и държавния глава, които се проведоха пред Народно читалище "Трезвеност".

“За нас днес е голям празник. С него поставяме началото на новата лозарска и винарска година, докато и един сухиндолец има, все ще спазваме тази традиция. Това, което са ни завещали дедите, ние трябва да го продължим във времето. Нашите предци са ни завещали истината, че хубаво вино се прави от хубаво грозде, а ние знаем, че дете и вино се прави с много любов”, заяви кметът Пламен Чернев.

В словото си президентът Румен Радев посочи, че винопроизводството по нашите земи има древна история. "Много са населените места и регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството заради трудолюбието на хората, щедрата земя и благоприятния климат.

Българската икономика се превръща в заложник на демографията, а демографията е основен проблем на нацията, който може да бъде решен само с общонационални усилия.

Важна част от това усилие е съхраняването на българската идентичност - като култура и обичаи. Важно е да бъдат съхранени и автентичните български сортове, какъвто е уникалният български сорт „Гъмза”, характерен за района на Сухиндол", заяви президентът и припомни за предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в града. 

Почти целият град се изреди през винарската изба на известното сухиндолско вино. След това всички дружно се отправиха към лозята в местността Димчански завой, където бе извършен ритуалът по зарязване на лозовите масиви.

Там бе отслужен празничен благослов за здраве, берекет и плодородие, а президентът Румен Радев и кметът на Сухиндол Пламен Чернев зарязаха лозите. 

Сухиндолци определено обичат да празнуват, затова всички се хванаха на българското хоро, за да станат продължители на българските традиции и заедно да се помолят за по-добра реколта през настоящата година

А да бъдеш облечен с българска носия и да носиш подкова със суджук и малка дъска на кръста, си е направо задължително.

Празникът продължи на поляната в местността Върбака, след което всички се включиха в шествие към центъра на града, където бе коронясан тазгодишния Цар на виното.