Прокуратурата води разследване
Глутница кучета нападна и уби 40-годишна жена в Долна Оряховица.

Под ръководството на прокуратурата се води разследване по случая, съобщиха от обвинението. Към настоящия момент са извършени оглед на местопроизшествие в присъствието на наблюдаващия прокурор и съдебен лекар, разпити на свидетели, назначени са експертизи, както и други неотложни действия по разследването.

Тялотона жената е намерено тази сутрин на черен път в покрайнините на града, като при първоначалния оглед са констатирани следи от разкъсни рани, вероятно причинени от животни.

Огромно куче нахапа жена във В. Търново

Данните към момента сочат, че с голяма степен на вероятност, нараняванията по тялото на починалата жена са били причинени от кучета, отглеждани в намиращ се наблизо частен имот.

В него са установени три кучета, които към момента са под постоянен полицейски надзор, като е констатирано, че имат зацапвания от червена течност по тялото. Извършват се активни действия по залавянето на четвърто куче, отглеждано в имота с останалите три. Обективните находки по делото ще бъдат подложени на експертен анализ.



Официални сигнали за агресивни кучета не са постъпвали в кметството в Долна Оряховица. Това каза за БТА кмета на населеното място Йордан Байчев

Сигнали от населеното място не са постъпвали и в общинския център в Горна Оряховица. В общината няма изграден приют за бездомни животни, ако има сигнали те се пренасочват към частна фирма, с която общината има сключен договор, според който бездомните животни се кастрират, обезпаразитяват и маркират.

Община Горна Оряховица не притежава собствен имот, подходящ за изграждане на общински приют за бездомни кучета. Заради належащото откриване на подобна услуга е извършено проучване и е установено, че съществува имот, който е бил използван от полицията като питомник за служебни кучета.

В началото на 2020 г. Община Горна Оряховица е поискала от държавата този имот да ѝ бъде предоставен безвъзмездно, за да бъде изграден приют за бездомни кучета. След решение на Министерския съвет, в края на 2022 г., имотът е предаден на общината с клауза да се промени предназначението му от земеделска в горска територия, а след това да се промени предназначението му от горска в урбанизирана територия.

В момента Община Горна Оряховица е в процедура на промяна на предназначението на територията на имота от земеделска в горска територия.