Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия във Велико Търново. Старинната улица на занаятите от вчера е превърната в огромна циркова арена, на която си дават среща творци от всички сфери на изкуството. Първият фестивал на уличните артисти събра жонгльори, мимове, танцьори и музиканти от цялата страна, които в две поредни вечери забавляват жителите и гостите на старопрестолния град.

Всички, които са пропуснали снощните атракции, ще имат възможност тази вечер да се насладят на ефектни трикове и номера, музикални изпълнения и пърформанси или просто да се снимат с живите статуи, които играят шах край едно от художествените ателиета на чаршията.

Уникалният фестивал се организира от Клуб „Таралеж" с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Арт събитието дава възможност на творците да се съберат и да обменят опит, като покажат творчеството си заедно пред зрителите на открито. Първата фестивална вечер премина при огромен интерес. Самоводската чаршия от рано през деня се напълни с туристи, а потокът от посетители не секна до късно вечерта.

Много семейства доведоха децата си, които се радваха особено на куклите на конци, умело направлявани от Светозар Кнезовски - Заро. Известният артист, който от 10 години се занимава с кукловодство, за кратко време се превърна в любимец на малки и големи, останали запленени от неговите марионетки.



Тълпа от деца непрестанно обграждаше и двама улични артисти, които разказваха смешки и вицове, и правеха различни фигури от балони. В импровизирани улични ателиета художници разкрасяваха лицата на малчуганите, по-големите посетители пък получаваха временни татуировки на избрано от тях място.

Въжеиграчът Алек Малек събра погледите и овациите на всички с атрактивни и забавни номера, изпълнени два метра над земята върху тънко въже. 28-годишният артист не беше включен в предварително обявената програма и се озовал на феста съвсем случайно. Пътувайки за участието към Търново, група негови приятели го срещнали и го поканили да се присъедини към тяхната компания.

Алек е въжеиграч от 8 години. За да си добър в този вид изкуство са необходими огромен труд и много часове тренировки, разказва артистът, който играе на циркови сцени по целия свят. Освен че умело навигира върху въжето, Алек Малек жонглира с няколко топки и дори сваля част от дрехите си пред изумените погледи на зрителите. Споделя, че досега не е имал сериозни падания от високо. Моите "инциденти" са нарочни, сам ги предизвиквам, за да шашкам публиката, шегува се въжеиграчът.

Уникалната атмосфера допълваха и група музиканти, които пееха и свиреха на тарамбуки, китари, диджеридо, джембета и цигулки. Внимание привличаше и сградата, която приютява Клуба за културни инициативи „Таралеж", върху която художници изрисуваха огромен зелен таралеж, носещ върху бодлите си ... патриаршията на Царевец.

Тази вечер след 18:00 ч. гостите ще видят още демонстрации на бразилското бойно-танцово изкуство „капоейра", флашмоб и изпълнения на танцьори от клуба по латино танци "Un Beso", а от 20:30 ч. в Клуб „Таралеж" ще бъде прожектиран българският филм „Баскинг", посветен на уличната музика.