Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия
Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия / снимки: DarikNews.bg, Мариета Стоянова

Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия във Велико Търново. Старинната улица на занаятите от вчера е превърната в огромна циркова арена, на която си дават среща творци от всички сфери на изкуството. Първият фестивал на уличните артисти събра жонгльори, мимове, танцьори и музиканти от цялата страна, които в две поредни вечери забавляват жителите и гостите на старопрестолния град.

Всички, които са пропуснали снощните атракции, ще имат възможност тази вечер да се насладят на ефектни трикове и номера, музикални изпълнения и пърформанси или просто да се снимат с живите статуи, които играят шах край едно от художествените ателиета на чаршията.

Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия
netinfo

Уникалният фестивал се организира от Клуб „Таралеж" с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Арт събитието дава възможност на творците да се съберат и да обменят опит, като покажат творчеството си заедно пред зрителите на открито. Първата фестивална вечер премина при огромен интерес. Самоводската чаршия от рано през деня се напълни с туристи, а потокът от посетители не секна до късно вечерта.

Много семейства доведоха децата си, които се радваха особено на куклите на конци, умело направлявани от Светозар Кнезовски - Заро. Известният артист, който от 10 години се занимава с кукловодство, за кратко време се превърна в любимец на малки и големи, останали запленени от неговите марионетки.

Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия
netinfo

Тълпа от деца непрестанно обграждаше и двама улични артисти, които разказваха смешки и вицове, и правеха различни фигури от балони. В импровизирани улични ателиета художници разкрасяваха лицата на малчуганите, по-големите посетители пък получаваха временни татуировки на избрано от тях място.

Въжеиграчът Алек Малек събра погледите и овациите на всички с атрактивни и забавни номера, изпълнени два метра над земята върху тънко въже. 28-годишният артист не беше включен в предварително обявената програма и се озовал на феста съвсем случайно. Пътувайки за участието към Търново, група негови приятели го срещнали и го поканили да се присъедини към тяхната компания.

Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия
netinfo

Алек е въжеиграч от 8 години. За да си добър в този вид изкуство са необходими огромен труд и много часове тренировки, разказва артистът, който играе на циркови сцени по целия свят. Освен че умело навигира върху въжето, Алек Малек жонглира с няколко топки и дори сваля част от дрехите си пред изумените погледи на зрителите. Споделя, че досега не е имал сериозни падания от високо. Моите "инциденти" са нарочни, сам ги предизвиквам, за да шашкам публиката, шегува се въжеиграчът.

Уникалната атмосфера допълваха и група музиканти, които пееха и свиреха на тарамбуки, китари, диджеридо, джембета и цигулки. Внимание привличаше и сградата, която приютява Клуба за културни инициативи „Таралеж", върху която художници изрисуваха огромен зелен таралеж, носещ върху бодлите си ... патриаршията на Царевец.

Духът на уличните артисти завладя Самоводската чаршия
netinfo

Тази вечер след 18:00 ч. гостите ще видят още демонстрации на бразилското бойно-танцово изкуство „капоейра", флашмоб и изпълнения на танцьори от клуба по латино танци "Un Beso", а от 20:30 ч. в Клуб „Таралеж" ще бъде прожектиран българският филм „Баскинг", посветен на уличната музика.