Председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе Деян Колев бе избран за заместник-председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси от квотата на неправителствените организации. Това стана на заседание на Съвета на 4 април.

Останалите кандидати за поста бяха Младен Иванов от Джипси Европа, Петър Георгиев от Конфедерация на ромите “Европа” и Николай Кирилов от Рома – Лом.

В своята програма Деян Колев предлага кардинална промяна в дейността на Националния съвет, свързана с гарантиране на реално участие на неправителствените организации при формирането на политиките по етническите и демографските въпроси.

Зам.-председателят на Националния съвет за сътрудничество от квотата на неправителствените организации се избира от гражданските организации, членуващи в Съвета. През 2007 г. тази позиция бе заета от Емил Кало (Организация на евреите “Шалом”).



 Зам.-председателят участва в изготвянето на обновената версия на Рамковата програма за интеграция на ромите, на Постановлението за промени в Правилника на Националния съвет за сътрудничество и други документи.