127 000 лв. са изразходвани за националните чествания за Независимостта на 22 септември, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Парите са отпуснати от Министерския съвет. Изразходвани са за изработката на радио и телевизионен клип, знамена, тениски, стикери, билбордове и сувенирни подаръци, свързани с годишнината. Всички тези материали бяха използвани преди и по време на честванията във Велико Търново, уточнява Правителствената пресслужба.

Информацията за направените от различните министерства и общини разходи за честванията на 22 септември в страната в момента се обобщава и ще бъде предоставена на медиите до две седмици. Средствата, изразходвани за празнични илюминации на 22 септември, са около една трета от предвидената сума /300 хил. лв./.  Те са похарчени за организирането на празнични илюминации в 27 областни града.

Средствата, които не са изразходвани за определената цел в поставените срокове, по закон се връщат от съответния бюджетен разпоредител в държавния бюджет. Информация за извършваните дейности по Националната програма ще бъде предоставяна на медиите редовно на всеки 2 седмици.



В следващите седмици предстои да бъдат обявени обществени поръчки по предстоящи дейности, свързани със 100 годишнината от Независимостта, за които са предвидени значителни средства, включително за медийно партньорство и популяризиране в чужди медии.

Документацията, необходима за обявяването на обществена поръчка, се разработва в момента. За обявените обществени поръчки ще могат да кандидатстват всички организации и лица, които смятат, че имат необходимия капацитет да изпълнят поставените задачи,уточняват от Правителствената пресслужба.

Програмата за честванията на вековния юбилей стартира през лятото и ще продължи до месец април следващата година в цялата страна. Предвидени са инициативи и в чужбина.
Честванията са организирани от национален инициативен комитет под патронажа на президента Георги Първанов и председателството на премиера Сергей Станишев.