13 души, излежаващи присъдите си във Варненския затвор, получиха дипломи за успешно изкаран курс по усвояване на техниката “Сударшан Крия”, който се организира от международната фондация “Изкуството на живота”. Ръководител на курса е хърватката Соня Кардич, която обясни, че “Сударшан Крия” и съпътстващите я практики намаляват нивото на стреса, влияят благотворно върху имунната система, понижават нивото на холестерола в организма, облекчават хроничното безпокойство и подпомагат мозъчната дейност, с което цялостно подобряват здравословното и емоционалното състояние на лишените от свобода.

Продължителността на курса е една седмица по четири часа дневно. Освен във Варненският затвор, такива курсове вече са проведени в Пловдивския и Старозагорския затвор. Предстои лишените от свобода в Софийския затвор също да се докоснат до тънкостите на йогата.

От 1992 г. досега тази програма е достигнала до повече от 135 000 затворници по света и е променила живота им, тъй като позволява да вземат съдбата си в собствени ръце, обясни Соня Кадич. Програмата се провежда в стотици затвори в Индия, САЩ, Южна Африка, Камерун, Малави, Намибия, Дубай, Косово, Хърватска, Дания, Великобритания, Сингапур, Нова Зеландия, Русия, Австралия и Полша.

“Изкуството на живота” е една от най-големите международни хуманитарни организации, чиято дейност има за цел да усъвършенства човека като личност и да го насърчи да работи в полза на обществото. Като НПО, организацията работи със специален статут на консултант Икономическия и обществения съвет на ООН, участва в работата на множество организации, включително и на Световната здравна организация.