Улица на занаятите ще бъде обособена на Колхозния пазар във Варна. Очакванията са тя да се превърне в атрактивно място за туристите, които на място да участват в изработването на различна продукция. 
 

На занаятчиите ще бъдат предоставени безвъзмездно девет обекта един до друг, намиращи се с лице към улица „Дрин”. От общинската фирма „Пазари” вече са стартирали конкурс за желаещите, които искат да заемат помещения. 
 

Изискванията към кандидатите са да предоставят творческа автобиография и да опишат с какво е интересен техният занаят. С предимство ще бъдат тези, които владеят чужди езици и работят с български материали. Крайният срок за подаване на проектите е 1 юни. 

Предложенията ще бъдат отсявани от жури, включващо представители от туристическия бранш. За по-голяма прозрачност в комисията няма да има представители на Занаятчийската камара. 


„Опитваме се да направим нещо хубаво, което да е полезно за малкия и среден бизнес, както и да привлечем туристите от курортните комплекси. За съжаление екскурзоводите не водят организираните групи във Варна или ги водят в моловете”, коментира председателят на общинската комисия по туризъм и търговия Марица Гърдева

Изпълнителният директор на „Пазари” Недко Радев също призна, че моловете и големите търговски вериги са отнели част от клиентите на тържищата. Той се похвали, че са разрешили проблема с джебчийските кражби, като охранители постоянно следели за появата на крадли. 

От общинската фирма се похвалиха с обновен сайт, на който е качена подробна информация за свободните обекти и наемните им цени.