Около 400 000 е преразходът на операта и театъра до началото на август месец, заяви директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Славчо Славов. Той допълни, че сумата е отчетена след ревизия от Министерството на културата, която е поискал. Преаразходът е преди обединението на двете институции, уточни Славов. За Държавната опера в бюджета са били предвидени 1 039 854 лева, а са разходвани 1 280 124 лева. За Драматичния театър „Стоян Бъчваров” са били заложени 329 145 лева, а са похарчени 484 305 лева. Размерът на преразхода отговаря на заплатите, които са необходими за двете институции за два месеца и половина, каза още Славов.

Друг голям проблем за центъра се явява корекцията, която Министерството на културата е направило в бюджетите, посочиха от ръководството. Според нея средствата за операта се намаляват с 252 659 лева, а за театъра с 282 874 лева. Ограниченията обхващат възнграждения, осигуровки и издръжки, посочи Славов. Това налага намаление на заплатите в театъра с 35% и в операта с 15%. До преди реформата средната работна заплата на един актьор е 520 лева, а на един оперен изпълнител 550 лева. До момента са изплатени всички възнаграждения, уточни Славов.

Освен намаление в средствата ще има намаление и в броя на хората, които работят в центъра. Определеният щат със заповед на Министерството на културата е 243 бройки, заяви Славов. Той допълни, че така бройките в операта ще намалеят от 230 на 183, а в театъра от 72 на 55. Кой точно да бъде освободен е обсъдено с артистичните директори на операта и театъра Дияна Димова и Пламен Димитров, каза още Славов. Той посочи, че почти напаоловина ще бъде съкратен и административният състав.

Системата за разпределние на средствата е сбъркана и предстоят разговори с Министерството на културата, посочи ръководството. Оказва се, че при повече свършена качествена работа се получава преразход, а при отсъствие на такава се стига до оцеляване, коментира Димова. Освен, че държавата отпуска средства само за заплти налага и лимит на разходите в размер на 96 000 лева, посочи Димитров. Той допълни, че в тази сума не могат да се поберат дори сметките за електричество и отопление. 



Основната причина за преразхода на операта е, че тази година в бюджета вместо отпусканите за всеки месец през 2009-а година по 10 000 лева за дейности и издръжка фигурират нули, заяви Димова. Въпреки липсата на средства обаче е отчетен ръст от около 30% по отношение на продуктивността на операта и интереса към нея. За сравнение в периода от януари до август 2009-а година са реализирани 54 спектакъла, а за същия период на 2010-а са реализирани 81, посочи Димова. Тя допълни, че въпреки отчетените подобрения трудно може да се изпълни 15 % възвращаемост, която изисква министерството. Дори в страни като Герамания нейният максимален размер е 8%, каза Димова.

Наред с всички промени варненската филхармония ще бъде свита до симфоничен оркестър, който ще включва над 70 души, посочи директорът на операта.