Варненският районен съд осъди за измама 20-годишна врачка от Игнатиево, предлагала разваляне на магии и негативни въздействия чрез баене и изготвяне на амулети. Пострадали от деянието са три непълнолетни ученички, като причинената им имотна вреда е в големи размери.

20-годишната М. Русева бе призната за виновна,че в периода от септември 2010 година до 28 септември 2012 г., с цел да си набави имотна облага заблудила три ученички, че има способност да предсказва бъдещето и да предусеща настъпването на нещастия. Според внесения обвинителен акт подсъдимата уверявала тинейджърките, че срещу предоставяне на парични суми или различни други вещи (предимно дрехи и накити от благородни метали) има способност чрез баене и изготвяне на различни амулети да предотвратява или премахва направени магии и чужди негативни въздействия.

Подсъдимата започнала да контактува с пострадалите ученички след случайно запознанство в Морската градина и парковите алеи край Община Варна, а впоследствие редовно си уреждала срещи с тях по мобилен телефон, като изрично настоявала да не споделят с никого за това. На всяка от потърпевшите подсъдимата периодично обяснявала, че се е случило нещо непредвидено и са необходими допълнителни средства, за да може да премахне неблагоприятните въздействия. В някои от случаите подсъдимата обещавала на пострадалите, че дадените пари или предоставените й вещи ще им бъдат върнати. По този начин, при продължавано престъпление в период за около 2 години, подсъдимата причинила имотна вреда на пострадалите ученички и на техни родители в общ размер на 21 556 лв.

Наказателното дело бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. С присъда за извършената измама съдът й определи наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, като след редуциране с 1/3 подсъдимата следва да изтърпи наказание от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. Русева е с чисто съдебно минало, липсват други досъдебни производства срещу нея и през почти целия период на осъществяване на деянието тя самата също е била непълнолетна. Освен това 20-годишната Русева има две невръстни деца, за които полага родителски грижи.



Съдът уважи предявения по делото граждански иск на една от пострадалите за причинените й от измамата имуществени вреди. В тежест на подсъдимата са държавните такси и направените по делото разноски. Присъдата на Районния съд подлежи на обжалване пред ВОС в 15-дневен срок.