Община Белослав ще бъде изправена пред икономически колапс, ако до 21 февруари не бъде приет общинският бюджет. За това алармира заместник-кметът на Белослав Галина Тодорова.

От няколко дни общината е без действащ кмет. След ареста на градоначалника Емил Дичев Общинският съвет на Белослав през януари избра зам.-кмета Галина Тодорова за временно изпълняващ длъжността кмет. Това решение обаче беше атакувано в Административния съд от областния управител Данчо Симеонов. Според него нито в Закона за местното самоуправление и местната администрация, нито в друг нормативен акт е уредена възможността Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет при отстраняване от длъжност на стария. Затова губернаторът поиска от съда решението на местния парламент в Белослав да бъде отменено.

От кметската администрация в града обясниха, че съгласно ЗМСМА, когато има 1 година до редовните местни избори, Общинският съвет може да избере временно изпълняващ длъжността. Избира се един от заместник-кметовете или общински съветник. Проблемът в случая е, че този текст от закона действа само когато са прекратени пълномощията на кмета, а това не важи за Емил Дичев. Получава се вакуум, защото от една страна градоначалникът на Белослав е отстранен от длъжност, а от друга – пълномощията му не са прекратени, за да може 10 месеца преди изборите местният парламент да определи негов заместник.

При така създалата се ситуация няма кой да внесе в общинския съвет проекта на бюджет на Община Белослав за 2011г. Ако до 21 февруари бюджетът не бъде приет, след това ще спре финансирането на местните дейности. Най-засегнати ще бъдат детските градини, яслите, млечната кухня, социалният патронаж, чистотата. Ако спре общинското финансиране, възрастните хора ще трябва да плащат цялата сума за социален патронаж в размер  на 5,23 лева, а не 3,60, както е сега, обясни заместник-кметът по образованието и социалните дейности Хюлия Исмаилова. Месечната такса за детските градини от 35 лева ще скочи на 84 лева, каквато е реалната издръжка за децата. Освен това училищата ще останат без ученическо столово хранене. 



Спира се издаването на каквито и да е административни актове и документи на гражданите. Блокирано е подписването на договори и решения за провеждане на обществени поръчки и заповеди, чието издаване е единствено в правомощията на кмета. Невъзможно е освобождаването на служители или назначаването на нови. Общинарите не могат да ползват и полагаемия си отпуск.

За да излязат по-бързо от патовата ситуация, от администрацията искат съдът да се произнесе възможно по-скоро или областният управител да отмени оспорването.

Областният управител Данчо Симеонов заяви пред Дарик, че общината ще работи с 1/12 част от отчета на бюджета за предходната година. „Има общини в България, куриозни случаи, които до 2 години не са си приемали бюджета”, каза Симеонов и отново повтори, че решението на Общинския съвет е незаконосъобразно.

По думите му няма кой да внесе бюджета, защото „кметът /Емил Дичев - б.а./ така е разписал на заместниците си, че никой от тях не може да изпълнява длъжността кмет”. По тази причина ще работят по 1/12, докато се съдът не се произнесе. „Когато това се случи, ще видим какво ще правим”, обясни Симеонов.

„Вие знаете ли, че има голяма разлика между миналогодишния и тазгодишния бюджет. Тази година ще бъде по-нискък, защото за част от държавно делегираните дейности, които си ги включват, сигурно ще имат по-малко средства. Може да се окаже, че старият бюджет е малко по-добър от новия”, допълни губернаторът.  

По повод създалия се вакуум в законодателството Симеонов заяви: „Не съм в законодателната власт и не бих могъл го да коментирам. Да, но всеки казус може да има някакво решение”, изтъкна областният управител.

От кметската администрация в Белослав съзират политическа атака срещу общината от страна на ГЕРБ. Единствено четиримата гербери и двамата атакисти в местния парламент са гласували „против” Галина Тодорова да бъде избрана за временно временно изпълняващ длъжността кмет на община Белослав.

„12 500 души население на общината и общинските служители нямат вина, че има празнота в закона. Не бива една община да се обрича на колапс и хаос”, каза  Тодорова. Тя допълни, че от администрацията са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с  искане за решение на казуса.