Община Белослав застрашена от колапс
Община Белослав застрашена от колапс / Кметът на Белослав Емил Дичев на път към съдебната зала

Община Белослав ще бъде изправена пред икономически колапс, ако до 21 февруари не бъде приет общинският бюджет. За това алармира заместник-кметът на Белослав Галина Тодорова.

От няколко дни общината е без действащ кмет. След ареста на градоначалника Емил Дичев Общинският съвет на Белослав през януари избра зам.-кмета Галина Тодорова за временно изпълняващ длъжността кмет. Това решение обаче беше атакувано в Административния съд от областния управител Данчо Симеонов. Според него нито в Закона за местното самоуправление и местната администрация, нито в друг нормативен акт е уредена възможността Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет при отстраняване от длъжност на стария. Затова губернаторът поиска от съда решението на местния парламент в Белослав да бъде отменено.

От кметската администрация в града обясниха, че съгласно ЗМСМА, когато има 1 година до редовните местни избори, Общинският съвет може да избере временно изпълняващ длъжността. Избира се един от заместник-кметовете или общински съветник. Проблемът в случая е, че този текст от закона действа само когато са прекратени пълномощията на кмета, а това не важи за Емил Дичев. Получава се вакуум, защото от една страна градоначалникът на Белослав е отстранен от длъжност, а от друга – пълномощията му не са прекратени, за да може 10 месеца преди изборите местният парламент да определи негов заместник.

При така създалата се ситуация няма кой да внесе в общинския съвет проекта на бюджет на Община Белослав за 2011г. Ако до 21 февруари бюджетът не бъде приет, след това ще спре финансирането на местните дейности. Най-засегнати ще бъдат детските градини, яслите, млечната кухня, социалният патронаж, чистотата. Ако спре общинското финансиране, възрастните хора ще трябва да плащат цялата сума за социален патронаж в размер  на 5,23 лева, а не 3,60, както е сега, обясни заместник-кметът по образованието и социалните дейности Хюлия Исмаилова. Месечната такса за детските градини от 35 лева ще скочи на 84 лева, каквато е реалната издръжка за децата. Освен това училищата ще останат без ученическо столово хранене.

Спира се издаването на каквито и да е административни актове и документи на гражданите. Блокирано е подписването на договори и решения за провеждане на обществени поръчки и заповеди, чието издаване е единствено в правомощията на кмета. Невъзможно е освобождаването на служители или назначаването на нови. Общинарите не могат да ползват и полагаемия си отпуск.

За да излязат по-бързо от патовата ситуация, от администрацията искат съдът да се произнесе възможно по-скоро или областният управител да отмени оспорването.

Областният управител Данчо Симеонов заяви пред Дарик, че общината ще работи с 1/12 част от отчета на бюджета за предходната година. „Има общини в България, куриозни случаи, които до 2 години не са си приемали бюджета”, каза Симеонов и отново повтори, че решението на Общинския съвет е незаконосъобразно.

По думите му няма кой да внесе бюджета, защото „кметът /Емил Дичев - б.а./ така е разписал на заместниците си, че никой от тях не може да изпълнява длъжността кмет”. По тази причина ще работят по 1/12, докато се съдът не се произнесе. „Когато това се случи, ще видим какво ще правим”, обясни Симеонов.

„Вие знаете ли, че има голяма разлика между миналогодишния и тазгодишния бюджет. Тази година ще бъде по-нискък, защото за част от държавно делегираните дейности, които си ги включват, сигурно ще имат по-малко средства. Може да се окаже, че старият бюджет е малко по-добър от новия”, допълни губернаторът.  

По повод създалия се вакуум в законодателството Симеонов заяви: „Не съм в законодателната власт и не бих могъл го да коментирам. Да, но всеки казус може да има някакво решение”, изтъкна областният управител.

От кметската администрация в Белослав съзират политическа атака срещу общината от страна на ГЕРБ. Единствено четиримата гербери и двамата атакисти в местния парламент са гласували „против” Галина Тодорова да бъде избрана за временно временно изпълняващ длъжността кмет на община Белослав.

„12 500 души население на общината и общинските служители нямат вина, че има празнота в закона. Не бива една община да се обрича на колапс и хаос”, каза  Тодорова. Тя допълни, че от администрацията са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с  искане за решение на казуса.