Десетки ентусиасти се събераха край морския бряг през нощта срещу 1 юли, за да посрещнат "Джулай морнинг" на плажа във варненския квартал "Аспарухово", пише БГНЕС.


На 1 юли посрещането на новия ден е особено специално. Знае го всеки, който е изпитвал въодушевлението от появата на първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот. Годината е 1980, мястото – южният плаж във Варна, участниците – четири или пет човека, а идеята била на покойния Виолин Станкович.

През есента повечето отиват в казармата и срещите се прекратяват. Следващата известна сбирка по този повод била 1984, след това през 1985 (пак на южният плаж във Варна).

Едва през 1986 идеята започна да набира популярност и се провежда първото събиране в Камен бряг. „Джулай морнинг” - Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. 

По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „Джулай морнинг”.

БГНЕС