Рисунки и стихотворението „Аз съм българче“, дописано от деца в ученическа възраст, ще бъдат изпратени на техни връстници в Бесарабия, Западните покрайнини и Македония. Инициативата, която цели запазване на българското самосъзнание у децата, е на движение „Възраждане“. В нея са се включили малчугани от училища в градовете Варна, Балчик, Добрич и Горна Оряховица.

С рисунки са участвали деца от 4 до 11 години, а в дописване на стихотворението „Аз съм българче“ - от трети до десети клас. Техните връстници извън родината ни ще получат и подаръци – дискове с детски родолюбиви песни като „Знамето“, „Тих, бял Дунав“, „Къде си вярна, ти, любов народна“.

„Целта е постепенно да се изгради връзка между децата чрез обмен на информация, на културни интереси и в бъдеще те започнат да контактуват и да се срещат, да запазят българското самосъзнание“, обясни Георги Георгиев от „Възраждане“.

Освен че ще опитат да свържат децата, от движението са направили и изводи за съвременните деца на базата на това как те са продължили „Аз съм българче“ през собствения си поглед.



„Нашият анализ показа, че децата на България са тъжни. Всяко стихотворение започва с реалната ситуация в страната, а във всяко трето децата казват, че не искат да бягат в чужбина.  Те обрисуват тъжната картина на ситуацията, в която живеят“, коментира Георги Георгиев. По негови думи обаче стихчетата на децата завършват с надежда и оптимизъм.

Амбицията на организаторите от „Възраждане“ е всички детски рисунки и стихотворения, придружени с адресите на техните автори, да бъдат събрани скоро и от 10 декември да започне изпращането им към културните центрове в Бесарабия и Западните покрайнини. Там подаръците ще бъдат раздадени на децата.

Ако има интерес, инициативата ще продължи и след Нова година. Който има желание да се включи, може да изпраща творбите си на мейл:

nickmirev@gmail.com

vazrazhdane@vazrazhdane.bg