Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
67997

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
  • Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
  • Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив

Жители на село Турия блокираха тази сутрин път 2-56, свързващ Павел Баня с Пловдив. Повод за недоволството им е конфликт с държавно ловно стопанство „Мазалат". Жителите на павелбанското село ще останат на пътя тази вечер до 22 часа и са категорични, че утре ще подновят протестните си действия. Светлана Димитрова разказва за конфликта.

Недоволството на хората е заради факта, че от държавното ловно стопанство „Мазалат" не им позволяват сами да добиват дървата, които през зимата ще използват за огрев. Според хората всяко от 150-те семейства в селото се нуждае от по 8 кубика дърва. Пред Дарик кметският наместник на Турия Невена Соколова обяви, че от поставената от държавното ловно стопанство цена за това количество е около 500 лева. „Ако хората сами си осигуряват дървата ще им излизат по около 250 лева", допълни Невена Соколова.

Още от кметския наместник чуйте в първия звуков файл

Протестите са организирани от Инициативен комитет, който е поискал и съответните разрешения от община Павел Баня и Агенция „Пътна инфраструктура"

Какво разказа пред Дарик председателят на Инициативния комитет Руси Чолпанов чуйте във втория звуков файл.



Пред Дарик директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж. Петър Заяков заяви, че не може да вземе отношение по казуса, тъй като с промените в закона от 2011 г. стопанската дейност е прехвърлена на друго предприятие. „Ние изпълняваме контролна дейност", коментира той.

Със стопанската такава е ангажирано създаденото през юни 2011 г. Югоизточно държавно предприятие, чието седалище е в Сливен. То стопанисва държавните горски територии в пет административни области - Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В състава на предприятието влизат 31 териториални поделения, в т.ч. 26 Държавни горски стопанства и 5 Държавни ловни стопанства. Едно от тези пет е именно ловно стопанство Мазалат. Опитите ни да открием директора Александър Иванов обаче останаха без резултат.