Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив / panoramio.com
Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
67997
Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
  • Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив
  • Жители на село Турия блокираха пътя за Пловдив

Жители на село Турия блокираха тази сутрин път 2-56, свързващ Павел Баня с Пловдив. Повод за недоволството им е конфликт с държавно ловно стопанство „Мазалат". Жителите на павелбанското село ще останат на пътя тази вечер до 22 часа и са категорични, че утре ще подновят протестните си действия. Светлана Димитрова разказва за конфликта.

Недоволството на хората е заради факта, че от държавното ловно стопанство „Мазалат" не им позволяват сами да добиват дървата, които през зимата ще използват за огрев. Според хората всяко от 150-те семейства в селото се нуждае от по 8 кубика дърва. Пред Дарик кметският наместник на Турия Невена Соколова обяви, че от поставената от държавното ловно стопанство цена за това количество е около 500 лева. „Ако хората сами си осигуряват дървата ще им излизат по около 250 лева", допълни Невена Соколова.

Още от кметския наместник чуйте в първия звуков файл

Протестите са организирани от Инициативен комитет, който е поискал и съответните разрешения от община Павел Баня и Агенция „Пътна инфраструктура"

Какво разказа пред Дарик председателят на Инициативния комитет Руси Чолпанов чуйте във втория звуков файл.

Пред Дарик директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж. Петър Заяков заяви, че не може да вземе отношение по казуса, тъй като с промените в закона от 2011 г. стопанската дейност е прехвърлена на друго предприятие. „Ние изпълняваме контролна дейност", коментира той.

Със стопанската такава е ангажирано създаденото през юни 2011 г. Югоизточно държавно предприятие, чието седалище е в Сливен. То стопанисва държавните горски територии в пет административни области - Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В състава на предприятието влизат 31 териториални поделения, в т.ч. 26 Държавни горски стопанства и 5 Държавни ловни стопанства. Едно от тези пет е именно ловно стопанство Мазалат. Опитите ни да открием директора Александър Иванов обаче останаха без резултат.