1392-ма  абитуриенти от 19 училища изпраща Стара Загора тази година. В сравнение с предходни години все повече старозагорски младежи и девойки тръгват по пътя на новия живот. През 2107 г. те са били 1318, а през 2016 г. 1305. Няма да има абитуриенти единствено в Средно училище „Христо Смирненски“.

Традиционно най-много са абитуриентите от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ , а най-малко от Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“.

„Днес Вие тръгвате по пътя на живота, който е пълен с предизвикателства. Следвайте го с вяра и упоритост!
Никога не забравяйте своите учители и съученици. Запазете спомен за хубавите моменти, изживени заедно и помнете научените уроци. Те ще ви дават сили и кураж при срещите с непознатото и неизвестното, които Ви предстоят!

Никога не се предавайте! Приемайте предизвикателствата, преодолявайте трудностите, реализирайте мечтите си!  Не спирайте да търсите, не преставайте да вярвате!!! 
Вие сте бъдещето на Стара Загора! Гордеем се с Вас! Учете, усъвършенствайте се и се върнете отново в Стара Загора. Ние Ви чакаме!“
, се казва в посланието на кмета Живко Тодоров към абитуриентите.

Тържествата започват на 18 май, а последните балове са на 26 майСедем училища ще празнуват навръх 24-ти май Ден на славянската писменост и българската култура.