СОУ „Максим Горки" в Стара Загора е един от седемте обекта, които са включени в проекта на Община Стара Загора, за саниране на детски градини и училища по Фонд „Козлодуй". Това увери днес зам.-кметът Ваня Сотирова по време на тържественото откриване на юбилейна експозиция по случай 50-годишнината на школото.

Директорката на гимназията - Мариана Пенчева, засади юбилейно дръвче в двора на училището, заедно с директорката на 132-ро училище в град Самара, Русия - Лилия Галузина, и зам.-кмета Сотирова. След засаждането гостите присъстваха на „Среща на поколенията", на която настоящи и бивши възпитаници на гимназията се срещнаха очи в очи.

Присъстваха още Станислав Дмитриев, председател на Общинския съвет на район „Раменки" на Москва, ръководителят на общината там Дмитрий Шаршун, Серж Мартине на гимназията в Гап, Франция, Даниела Георгиева - директор на ОУ "М. Горки" и други гости.

„Съграденото през 5-те десетилетия е изключително, но постиженията в международни и национални олимпиади през последните години са впечатляващи. Ръководството на училището разви един нов модел на обучение по испански и френски език. Малко са училищата в страната, които обучават ученици по руски език, един от най-търсените в Европа", каза в приветствието си към присъстващите Ваня Сотирова.



От името на ръководството на Община Стара Загора тя поднесе подарък - таблет, с пожелание всички кабинети да бъдат обзаведени с такива, след края на ремонта на сградата.

Педагогическият колектив на СОУ „М. Горки" получи поздравителни адреси от еврокомисаря Кристалина Георгиева, министъра на образованието Сергей Игнатов, от областния управител Недялко Недялков, зам.-министъра на образованието на Руската федерация Иванец, от посланиците на Руската федерация и Аржентина у нас, от партньори от чужбина и много други.

Тази вечер от 18:00 часа в оперния театър в Стара Загора ще бъде кулминацията на честванията с тържествен концерт.

СОУ "Максим Горки " е общинско училище, чиято 50-годишна история започва през 1962 г. като гимназия с три паралелки с преподаване на руски език към Първо средно политехническо училище "Иван Вазов" в Стара Загора. Пети юни 1963г. е датата, на която училището получава статута на самостоятелна Руска езикова гимназия "Максим Горки", а от 1 септември 1963г. е организиран и първият прием на ученици за новата гимназия.

Бързото налагане на езиковата гимназия в образователната сфера от живота на града дава възможност на директорката Елена Лилова да въведе през 1965г. два производствени профила-екскурзоводство на руски и френски език.
През 1966г. разрастването на училището и засиления интерес към чуждоезиковото обучение налага обособяването на паралелките с френски език в отделно училище.

През 1983/1984 учебна година се въвежда ранното чуждоезиково обучение. Училището става ЕСПУ с преподаване на руски език.

От 1 септември 1988 година училището е преименувано на СОУ с изучаване на чужди езици "Максим Горки" с две степени на обучение - ранночуждоезиково с прием от І-ви клас и интензивно изучаване на английски, немски и френски с конкурс след завършен седми клас. От 1995/1996 учебна година се въвежда и интензивно изучаване на испански и руски.

От учебната 2005/2006г. СОУ "Максим Горки" разполага със собствена - самостоятелна сграда на ул. "Сава Силов" 69.