Няма да се вдига такса смет за граждани и фирми, а предложението, направено от ГЕРБ, бе оттеглено още днес заради липсата на сериозна подкрепа от групите в местния парламент. Въпреки ясните доводи, те не желаят да ги приемат, а в същото време не излагат сериозни мотиви, коментира кметът Живко Тодоров, според когото "всичко в политиката е като бумеранг-днес, тезите, които тези хора прокарват, утре ще се върнат към тях и ще ги ударят по същия начин“.

С неприемането на по-висока такса смет ще се наложи от бюджета да отпаднат редица предложения, като например за образованата раждаемост, да се отделят по-малко средства за ремонти. „В противен случай ще трябва да влезем в преразход, защото разходите по чистота няма как да бъдат спестени. По наши разчети ще бъдем с дефицит от 1,3 млн лева за такса -смет, което означава, че всички тези програми ще трябва да отпаднат. Парите не ги събираме за себе си или да прокарваме някакви лични интереси в Общинския съвет. Особено ме заболя, че хора, на които разчитаме в Общинския съвет да ни подкрепят за разумните предложения, отказаха да го направят“.

По план-сметките на големите общини Стара Загора заплаща най-нисък разход на човек за чистота-85 лева. След проведена обществена поръчка за фирма по почистване, сега общината заплаща 6,5 млн лв годишно, т.е. за последните 6-7 години са спестени всяка година по около 1,5 млн лева.  В същото време община Стара Загора обслужва и 51 села, а данните сочат, че приходите от такса смет в малките населени места са едва 6%, а разходите за това са 20%.

ГЕРБ е най-голямата група в Общинския съвет, но с 21 заседатели няма мнозинство, за да бъде прието предложението за по-висока такса-смет. „Сега е времето останалите групи да обяснят ако не се вдигне, какво ще се случи след 2020 година. Трябва да има отговорна позиция на всеки един от тях“, призова кметът.


„Моето желание като водач на групата беше това решение да получи подкрепата на поне 30 заседатели, защото непопулярните решения се вземат с политически коректни партньори. Ние нямаме нужда от приятелства, а от дългосрочни партньори. За съжаление, в тази ситуация, в която трябваше да се вземе непопулярно решение ние не намерихме такава подкрепа“, коментира казуса и председателят на групата на ГЕРБ Диян Димитров. Той заяви, че още в понеделник ще се оттегли като съвносител с Методи Пенчев от ЗНС по предложението за информираната раждаемост.

Предложението за увеличението на такса-смет било подкрепено от 28 заседатели

"Решението щеше да мине, но при положение, че с хората, с които смятаме, че трябва да работим нямаме консенсус, е по-добре да го оттеглим. Всеки иска да прави политика на гърба на другия. Няма смисъл от подобно нещо. Не можем да оставим популизма  да се шири на наш гръб. Нека сега се отвори широка дискусия за това какво ще се прави в следващите години“, категоричен е кметът Тодоров.

От 1.5 на 1.7 промила да се завиши такса смет за гражданите, а за фирмите от 3.5 на 4 промила, предложиха преди дни от общинска администрация. Увеличението за старозагорци щеше бъде около 13% или близо 24 лева годишно за семейство, което обитава жилище от 80 кв м. Високите отчисления към МОСВ и увеличените разходи за чистота и Фонд Работна заплата, бяха сред основните мотиви за предложението.