Световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” е в НДК
За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор-„Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров.

Балетът на Старозагорската опера бе избран да осъществи новата постановка, която е съвместен проект на Палмс Мюзик , Старозагорската опера и Фондация „Ценности” и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Столична община.

Световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” е на 16 октомври в зала 1 на НДК.

Спектакълът на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” обещава да се превърне в знаково събитие в културния живот на България. Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.


Четири чуждестранни балерини са в трупата на операта в Стара Загора

Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Изгубеният Рай“ на Милтън например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство.

Спектакълът се реализира от Старозагорската опера с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която през последните творчески сезони бележи изключителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите не само в България, но и в различни точки на Европа и света.

След премиерата, постановката ще бъде представена в програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021 и ще влезе в репертоара на Държавна опера-Стара Загора.
 
Държавна опера Стара Загора