От днес екипите за залавяне на бездомни животни в София са пет, а от утре ще са седем, каза за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова. Броя на екипите на ОП „Екоравновесие” ще бъде увеличен до осем - двойно повече от работещите в началото на миналата седмица.

В жк „Малинова долина” вече са заловени 13 бездомни кучета, които са част от глутницата, нападнала възрастен мъж на 28 април вечерта. Днес ще продължи работата по залавяне и на останалите животни. Екипите на общинското предприятие са работили за залавяне на кучета по сигнали на граждани освен в „Малинова долина” и в жк „Студентски град” и „Младост”.

Заловените животни са настанени в приюта в кв. „Сеславци” и след спазване на процедурата ще се пристъпи към евтаназирането им. За това утре ще бъде сформирана комисията от представители на „Екоравновесие” и областния клон на агенцията за безопасност на храните.

„Екоровновесие” ще публикува в следващите дни информация за осиновителите, които са взели кучета от приютите, а е установено, че тези животни са пуснати отново на улицата и някои от тях са в квартални глутници. По думите на кмета тези „осиновители” възпрепятстват и работата на ловните екипи, които са повикани по сигнал за агресивно поведение от осиновените кучета, които всъщност са на улицата.