Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
98511

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
  • Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
В продължение на един ден две институции не могат да установят източника на тежка миризма в няколко софийски квартала, за която сигнализираха слушатели на Дарик. Те разказаха, че мирисът на "изгоряла химия" се появява рано сутрин и късно вечер в последните два дни.
 
Задушлива миризма на изгоряло се усеща периодично в няколко квартала на София. Сигналите са за "Хаджи Димитър", "Левски", "Подуяне" и "Сухата река",  но такава миризма се усещала понякога и в кварталите "Надежда" и "Люлин".

Тинка Радева я определя като изгоряла химия. "Този проблем е отдавна, миризмата се появява, после я няма, появява се пак. Но последните два-три дни е много задимено. Миризмата е остра и задушлива, на пластмаса, гума. На изгоряла химия мирише", обясни жената.

Тази сутрин Радева е подала сигнал на спешния телефон 112. От Столичния инспекторат вече са се свързали с нея за подробности.

 
Междувременно от Софийската инспекция по околна среда обясниха, че те се отзовават единствено при получен сигнал за промишлено замърсяване, както и Министерството на околната среда и водите. От столична дирекция "Аварийна помощ и превенция" пък нямат апаратура за измерване на въздуха и могат единствено да обикалят и търсят източника, но такъв не беше открит. Софийският инспекторат също не откри нищо и поиска мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда да направи замервания.