Първият трамвай в София
83691

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Първият трамвай в София

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Първият трамвай в София
  • Първият трамвай в София
  • Първият трамвай в София

115 години изминаха от пускането на първите трамваи по улиците на младата тогава столица. Като всяка новост и трамваите в началото били приемани с недоверие.

София е един от малкото градове, които започнали епохата на трамваите направо от електрическия вид. Причина за това е късното развитие на релсовия транспорт. Идеята за електрическо осветление и трамвай в 20-тина години по-рано обявената за столица на България София, датирала от 1891 година. 5 години по-късно в Общинския съвет подготвяли първите условия за отдаване на концесия на бъдещите трамвайни линии. След няколко търга се приела най-изгодната оферта на електротехник от Франция, който обаче не желаел да строи, а търсел начин за бърза печалба. Плановете му набързо били осуетени и през1898 година белгийското дружество, по силата на концесионен договор със софийска община, започнало изграждането на трамвайната транспортна система.

Това било нещо невиждано за 68 000 население на столицата. Жителите станали свидетели на необичайно строителство, което включвало изправянето на стълбове, прекарване на жици и полагането на трамвайни релси. Именно това е причината Иван Вазов да опише възмущението на хората от трамвая.

Строителството на първия трамвай довело със себе си редица промени в младата столица. На няколко километра от нея била построена първата ВЕЦ в България. Тя се намирала в Панчарево. Въпреки че днес тъне в разруха, тя е доставяла електричество на царския дворец, общинските сгради, пожарната и първите сто улични лампи, след пускането си в експлоатация през 1900 година Няколко месеца по-късно захранвала и първите трамваи на София.

Първият трамвай е тръгнал на 1 януари по стар стил или на 14 по нов. Стигал е до днешния площад „Славейков" На 17 март първият трамвай потеглил по булеварда, където днес се намира „Дарик радио"- „Княз Ал. Дондуков". Линията носела името „Подуянска". Други линии, пуснати през същата година, са „Цариградската", „Княжевската" и „Алабинската". Според запазена информация първият ватман се казвал Георги Мишев. Интересен факт за първите ватмани е, че са носели дебели шуби и ръкавици от овча кожа, защото отопление в самите вагони не е имало.



В спомените си художникът Никола Танев разказва за вълнуващите начални стъпки на софийските трамваи. „Първия и втория ден возенето в софийските трамваи беше безплатно, но хората се бояха и трамваите се движеха празни, ако не се смятахме ние с Методи, които първи дадохме знак да спре вагона и като се метнахме вътре...чак вечерта слезнахме. Мъчно се научиха софиянци да се возят на трамваи".
Мъчно се научили и дори се страхували. Затова давали по една стотинка на децата, за да пробват безопасността на пътуването.

В миналото не е имало спирки, освен крайната и началната. Затова се налагало трамвая да спира по знак на пътниците, които искат да се качат или да слязат.

Първото трамвайно депо в София е депо „Клокотница" то се намира на днешния булевард „Княгиня Мария Луиза" и след дълги години но експлоатация се закрива през 1999 година.

Любопитна подробност за първия градски транспорт е наличието на отделение за първа и втора класа. Стойността на първите трамвайни билетчета за втора класа е между 10 и 30 стотинки, в зависимост от дължината на маршрута. Първата класа струвало съответно с 5 стотинки повече.

Седем години след пускането на редовното движение се оказало, че подвижният състав е крайно недостатъчен аз огромния пътникопоток. Това се виждало особено по селските линии до Княжево и Подуяне, които по онова време били села.

През 1927 година приключил етапът на чуждестранно управление на масовия градски транспорт. В този период започнал строежът на първите български трамваи.

Заради страх от уволнение, през първата половина на XX век кондукторите нямали право да се карат с пътниците и били задължени да проявяват любезност, дори към проблемните. Това не се е запазило до днес.

Към 2016 година софийският релсов транспорт се състои от 14 линии и около 260 трамвая.