В петък председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и заместник-кметът на София Кристиан Кръстев ще проверят напредъка при изграждането на Софийския околовръстен път и ще представят дейностите, които се предприемат по повод промяната във временната организация на движение във връзка със строителството на участъка.

Борисов: Строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път върви на много високи обороти

От 14 юни се въвежда нова временна организация на движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път (СОП) в участъка между пътен възел „Горубляне“ и пътен възел „Младост“. Поради изграждането на нов надлез при 40-ти км от СОП се спира трафикът и в двете посоки, като преминаващите транзитно автомобили ще бъдат отклонявани към Северната скоростна тангента. Локалният трафик ще може да използва бул. „Александър Малинов“ и бул. „Цариградско шосе“, както и ул. „Самоковско шосе“ в кв. „Горубляне“ и ул. „Инж. Георги Белов“, които свързват кв. „Горубляне“ и кв. „Младост“.

Разширението на бул. "Цар Борис III" няма да засегне църквата "Св. вмчк Пантелеймон"


Участъкът ще бъде затворен до 10-ти септември. Извършващите се дейности са свързани с разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път II-18 в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, които стартираха през октомври м. г.


С разширението на Южната дъга съществуващият двулентов околовръстен път ще бъде реконструиран в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.