Над 250 души се вдигнаха на протест срещу оптимизация на училищната мрежа в община Сливен.

Част от родителите и директорите са против тази реформа, по този начин и в това време. Оптимизацията на училищната мрежа за преминаване на едносменен режим на обучение предвижда сливане на учебни заведения и преместване на част от тях в други сгради.

Директорът на СУ „Йордан Йовков” Диана Кънева предлага всяко училище да си подготви програма за постепенно преминаване на едносменен режим на обучение, след това на кръгла маса да я представи и едва след това да се намеси общинска администрация.

„Искаме да останем в нашия дом на „Великокняжевска” или ни намерете друг дом в сърцето на града, какъвто заслужаваме, без да ни вкарвате в ненужни сблъсъци, битки с училища, битки, които не искаме. Искаме да учим спокойно и да се развиваме в езиковата гимназия. Не ни карайте да се чувстваме бездомни или крадци на чужди домове!”, заяви Николета Николова, дванадесетокласничка в ППГЗЕ"Захарий Стоянов. 


Кметът на Сливен Стефан Радев вече обяви готовността да бъдат разгледани и обсъдени всички предлагани варианти. За целта е сформирана работна група от родители, учители, директори на учебни заведения и представители на Регионалното управление на образованието. Едва след като бъде постигнато споразумение, предложението ще бъде внесено за одобрение от Общинския съвет.

Кметът оттегля предложението за оптимизация на училищната мрежа в Сливен

Първото предложение, което трябваше да се разгледа на сесия този февруари бе оттеглено от кмета Стефан Радев до изясняване позициите на всички засегнати страни. Според Радев, ще бъде разгледано и подложено на дискусия всяко едно предложение за промени в учебния процес, като особено внимание ще се обърне на децата със специални образователни потребности.