Средищните училища на община „Тунджа“ ще получат 237 900 лв. за целодневна организация на учебния ден на учениците. Това стана ясно от писмо на Министерството на финансите.

Средствата се осигуряват с цел устойчивост на дейностите по проект „Подобряване качеството но образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013. Проектът приключи в края на месец юни 2015 година.

При неговата реализация през учебната 2014/2015 година в община „Тунджа“ бяха формирани 40 полуинтернатни групи в общинските средищни училища и в целодневна организация на обучението бяха обхванати общо 915 ученици.

Община „Тунджа“ беше една от първите общини в България, която постави като приоритет в образователната си политика целодневната организация на учебния процес още през 2008 година, а от януари 2009 година обезпечи безплатно обедно хранене за всички ученици, обхванати в целодневна организация на обучението. Това бе ефективна мярка за превенция на отпадането от образователната система и повишаване качеството на училищната подготовка на учениците, финансирана от общинския бюджет, преди да се осигури  финансово и целево от държавния бюджет.



Съгласно министерско постановление средствата за целодневна организация на учебния ден в средищните училища се осигуряват за периода от 01 юли до 31 декември тази година.