Трета експозиционна зала ще отвори врати в Музея на бойната слава в Ямбол на 6 септември, Деня на Съедението. В помещението е направена пълна възстановка на Полеви команден пункт на 29–ти пехотен Ямболски полк.

Посетителите ще имат възможност нагледно да се запознаят с основните персонажи и техните роли, както и с принадлежностите, типични за всеки от тях. За целта са поставени 9 фигури в униформи, сред които тези на командир, на началник-щаб, помощник-началник щаб по свръзките, командир на танковата дружина, химик-разузнавач, писар и  часови.

„Полевият команден  пункт е предназначен за управление на войските при полеви учения и бойна обстановка. Изгражда се извън очакваното основно направление за настъпление или отбрана на противника“, разказва директорът на музея подп. Милчо Начев. По думите му експозицията пресъздава три основни елемента на всеки пункт: команден, свързочен възел и група за охрана и отбрана на пункта.

Изложбата представя също и нови експонати от периода на Втората световна война – оръжия, противогаз - образец от 1930г., пишеща машина „Континентал“, полеви телефони, носимо полево радио и др.



Възстановката на полевия команден пункт е единствена по рода си в страната и е поредното допълнение към атрактивните експозиции в ямболския Музей на бойната слава.

Откриването на новата зала ще бъде на 6 септември от 11:00 ч., след официалната церемония, посветена на 130-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.