Започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в община Шумен. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация, след днешното заседание на Общинския кризисен щаб, във връзка с тенденцията за увеличаване на броя на регистрираните случаи с положителни проби на COVID-19 в региона.

Кметът Любомир Христов е призовал гражданите и институциите да спазват установените правила за превенция. Той е заявил, че щабът ще продължи да координира работата на институциите по осъществяването на стриктен контрол - за използването на лични предпазни средства, дезинфекция и спазване на физическа дистанция в обществените сгради, както и наложените ограничения за събиране на много хора на едно място.

По време на заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова е отбелязала, че особено тревожен е нарастващият брой медицински служители в областта, при които е констатиран COVID-19. Данните от Единния информационен портал показват, че към момента за областта те вече са 31.

По думите на заместник-директора на МБАЛ - Шумен д-р Недко Тодоров болницата изпитва спешна необходимост от лекари и медицински сестри, които да работят в отделения на болницата, включително и в тези, в които са настанени заразени с коронавирус. В инфекциозното отделение на лечебното заведение са изградени вече пет нови стаи с 10 легла, монтира се и нова кислородна инсталация, като разширение на съществуващата. Старото кожно отделение е преместено и в момента целият първи етаж на сградата, с още 15 легла, също се преустройва за лечение на пациенти с COVID-19, е отбелязал Тодоров.

Временно изпълняващият длъжността началник на РУО - Шумен Боряна Николова е уверила, че ръководствата на училищата и детските градини осъществяват стриктен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

След направеното обобщение на епидемичната обстановка към момента, Общинският кризисен щаб е решил да зачестят съвместните проверки на служители на Община Шумен, РЗИ, ОД на МВР и другите отговорни институции, с оглед на стриктното спазване на противоепидемичните мерки.