Демонстрация на стрелба с лък се провежда в парк Кьошковете. Инициативата е на Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен по повод месеца на белия бастун.

Целта е да се представят адаптираните спортове за незрящи и освен стрелбата ще бъде демонстрирано и колоездене с тандемен велосипед. Бончо Бонев от Варна проведе демонстрацията по стрелба с лък. Той обясни, че спортът се практикува масово от около 5 години и вече има няколко проведени държавни първенства.


При незрящите стрелци има специална стойка, която фиксира положението на стрелеца и служи като мерник за прицелване, посочи Бончев.

Те задължително имат партньор, който се грижи за настройката на специализираната стойка. Лъковете и стрелите са същите като на зрящите стрелци. При "пускането" на стрелата помощникът не трябва да е в контакт със стрелеца. 


Участниците стрелят в две категории „Б1" И „Б2". В категория „Б1" стрелят състезатели с нулево зрение или с маски, а категория „Б2" е слабо виждащи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари