Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември
23291

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември
  • Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември

До края на месец  ноември планът за разсроченото плащане на задълженията на „Топлофикация" - Шумен трябва да бъде готов. Това стана ясно днес след срещата на кмета на Шумен Красимир Костов и неговите заместници Митко Киров и Иван Йонков с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Заедно с него са били обсъдени варианти за разсроченото плащане на задълженията към „Булгаргаз". Предстои на местно ниво да се разработи изпълним вариант, каза Костов. Според шуменския градоначалник и министър Трайков в основата на проблемите стои събирането на задълженията от потребителите, сред които има частни абонати и юридически лица. Проведена е и среща с потенциалния инвеститор за „Топлофикация" за изясняване параметрите на възможните договорености. През следващата седмица с него предстоят нови разговори в Шумен, допълни Костов.

Красимир Костов и заместниците му проведоха среща и в Министерството на околната среда и водите със зам.-министър Евдокия Манева по проблемите на депото за битови отпадъци. На срещата са присъствали още шестима кметове със сходни проблеми в сметосъбирането. Потвърдено е било решението в държавния бюджет за 2010 г. да бъдат заложени средства за изграждане на втора клетка на шуменското депо. Решено е било в съкратени срокове общините от областта, които ще депонират на шуменското сметище, да подготвят документите за учредяване на Сдружение за управление на отпадъците. То трябва да бъде готово до декември и да получи подкрепата на общинските съвети, каза Костов. Новото сдружение ще гарантира изграждането на втора клетка на депото, ще изработи механизъм за депониране, ще финансира въвеждането на сепарираща линия, както и ще се грижи за набиране на средства за изграждане на трета клетка. „Срещата беше изключително успешна, срещнахме пълно разбиране от страна на министерството", коментира Костов.

Проведени са срещи и в Министерството на здравеопазването, откъдето бяха орязани над 400 000 лв. за детските ясли в Шумен. Договорено е МЗ да подготви ново искане и Министерството на финансите да предвиди тези средства в разчетите си. В четвъртък зам.-кметът по финанси на община Шумен Александър Генчев ще бъде в София за финализиране на разговорите, каза Костов.