Не само сушата е виновна за бедственото положение, което бе обявено в Смядово, това каза за Дарик кметът на общината Маргарита Киранова. Според нея, местният технически ръководител на В и К Неделчо Чилингиров се е отнесал безотговорно към проблема с водоподаването в населените места от общината. Според Киранова се оказва, че в някои от водоизточниците има вода, но тя не достига до селата. Кметът твърди, че дебитът от каптажа до село Риш е 1, 420 литра в секунда, но до селото не достига и капка вода. Особено тежко е положението в селата Черни връх и Детелиново, в които няма вода от 2 месеца. В общинския център официално не е обявен воден режимм, но и там няма вода.

Киранова каза още, че повечето от каптажите са в окаяно състояние и не са поддържани от години, което предизвиква и големи течове.

В момента без вода или на воден режим са почти всички населени места в община Смядово. Заради сушата добивите от есенните култури са с 50 % по-ниски в сравнение с миналата година. Киранова подчерта, че липсата на вода се отразява и на стадата свине от източнобалканската порода. Някои от стадата дори прехвърлят билото на Балкана за да търсят вода в съседни райони.