Язовир Тича се изпуска планово, има достатъчно воден обем и няма опасност от наводнения. Това показа инспекцията на земеделския министър Румен Порожанов и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“ във Варна, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района.

Заради повишеното топене на снегове се е стигнало до кратко преливане на язовира от преливника му. 

Министерството на околната среда и водите излезе с предписание за планово понижаване на нивото на всички язовири в края на февруари, именно с оглед на очакване на топенето. Просто топенето стана малко по-бързо, обясни Нено Димов. Той допълни, че в момента продължава планово да се изпускат 20 кубика в секунда.


 
Това планово изпускане може би е трябвало да започне малко по-рано, на практика, ние очаквахме около 13 кубика приток в секунда, докато те в един момент бяха 132. Но въпреки това предвиденото намаляване, което направихме, се оказа достатъчно, за да няма проблем. Искахме обаче да се убедим с министъра на място, че всичко е наред, каза още министърът на околната среда.

Румен Порожанов посочи, че дори да се стигне до ново преливане, няма място за притеснение. 

Капацитетът на реката, която е добре почистена, е 250 кубика в секунда и може да поеме водна вълна, която въобще не се очаква. Ако има преливане, то ще бъде 10 пъти или в пъти по-малко, успокои той.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.