Двама министри провериха състоянието на язовир Тича
Двама министри провериха състоянието на язовир Тича / dariknews.bg

Язовир Тича се изпуска планово, има достатъчно воден обем и няма опасност от наводнения. Това показа инспекцията на земеделския министър Румен Порожанов и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“ във Варна, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района.

Заради повишеното топене на снегове се е стигнало до кратко преливане на язовира от преливника му. 

Двама министри провериха състоянието на язовир Тича
dariknews.bg

Министерството на околната среда и водите излезе с предписание за планово понижаване на нивото на всички язовири в края на февруари, именно с оглед на очакване на топенето. Просто топенето стана малко по-бързо, обясни Нено Димов. Той допълни, че в момента продължава планово да се изпускат 20 кубика в секунда.
 
Това планово изпускане може би е трябвало да започне малко по-рано, на практика, ние очаквахме около 13 кубика приток в секунда, докато те в един момент бяха 132. Но въпреки това предвиденото намаляване, което направихме, се оказа достатъчно, за да няма проблем. Искахме обаче да се убедим с министъра на място, че всичко е наред, каза още министърът на околната среда.

Двама министри провериха състоянието на язовир Тича
dariknews.bg

Румен Порожанов посочи, че дори да се стигне до ново преливане, няма място за притеснение. 

Капацитетът на реката, която е добре почистена, е 250 кубика в секунда и може да поеме водна вълна, която въобще не се очаква. Ако има преливане, то ще бъде 10 пъти или в пъти по-малко, успокои той.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.