Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че се разработва система за ограничаване на вноса на горива през граница за трети страни извън ЕС. Лично той ще настоява пред регулативните органи у нас и в Общността да се задължат ТИР-овете да влизат в България с до 500 литра гориво в резервоарите си, заредени от безмитните бензиностанции по границата с трети страни извън ЕС.

Според Мутафчиев това създава не конкурентна среда за българските превозвачи. До 12 юни се очаква да бъде готов анализът за състоянието на пазара на горива у нас, който ще бъде обсъден с работодателски и браншови организации.

Във връзка с изводите от пожара във влака София – Кардам министър Петър Мутафчиев изрази надежда, че анкетната комисия в парламента скоро ще посочи необходимите законодателни промени за железопътния транспорт у нас. Той не скри, че прокуратурата бави вече месец и половина техническата експертиза по случая, което от своя страни задържа и доклада на Министерството на транспорта. „Категорично съм убеден, че има необходимост от промяна в нормативната уредба най-вече по отношение на регламентите при нощни пътувания и системите за заключване на вратите на влаковете”, заяви още министър Петър Мутафчиев. Днес той се присъедини към областния партиен събор на младите социалисти от Силистренско в местността Антимовско ханче край Тутракан. Проявата, добила популярност като малката Бузлуджа, е уникална за страната, заяви на митинг-концерт по-рано премиерът Сергей Станишев. Той смята, че съборът, иницииран от народния представител Добромир Гущеров, е добър пример за останалите областни организации на БСП в страната преди парламентарните избори през 2009 година.