На тържествена церемония в двора на Русенския университет бе направена първа копка на „Канев Център Русенски университет“. Построяването на комплекса осъществява идеята на прочутия наш сънародник, канадския строителен предприемач и филантроп Игнат Канев, да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята бе съгласувана с ректора проф. Христо Белоев при гостуването на Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 октомври, в Деня на Русенския университет, гостът обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

В словото си при откриването на тържеството проф. Белоев изрази дълбоката признателност и благодарност на академичната общност на висшето училище към дарителския жест на Игнат Канев. Сред гостите бе и братът на канадския строителен магнат Симеон Кънев. Видимо развълнуван, той благодари за възможността да бъде на това тържество и да стане свидетел на началото на строителството на комплекса. Племенницата на Игнат Канев, г-жа Златева, прочете поема, посветена на благородството, щедростта, трудолюбието и мъдростта на своя чичо.

Присъстваха още официалният представител на Канев в България Атанас Колев,  областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметът Димитър Наков, засл. проф. Васил Пенчев, Деян Василев-представител на консорциума от строителни фирми. За първата копка бяха дошли и кметът на родното село на Канев с. Горно Абланово, бивши ректори, отец Марин.

В конкурса за идейни проекти са участвали две русенски фирми и една германска. Игнат Канев и екипът на Университета са избрали проекта на „НОРДПЛАН“ ООД, изготвен от колектив с ръководител арх. Цвети Русинов.



По проектната документация екстериорът на Центъра е хармонизиран изцяло с Учебен корпус 2 и ще бъде свързан с Ректората с идентична топла връзка. В източния й край е предвиден преходът с инвалидна платформа за хората с увреждания. Така ще се постигне напълно завършен архитектурен ансамбъл с лице към ул. „Студентска“, което ще подобри както визията на университета, така и на този район на града.

Двуетажният комплекс ще разполага с полифункционална зала със 790 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея.  482 от местата са разположени амфитеатрално в трибуни и две ложи. Останалите 317 са на равен под. При нужда фоайето и залата ще могат да се обединяват в общо пространство. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден и ресторант със 120 места. Подходът към фоайето, с асансьор за осигуряване на достъпна среда, ще бъде от ул. „Студентска“.

На втория етаж ще бъдат разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването предвижда модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод.

Избраните от дарителя строителни материали за екстериора са креатон, еталбонд, външни мазилки и AL дограми със стъклопакети. За интериора ще се използват полиран гранит за под и синтетична подова настилка. За стените и таваните са определени полиран гранит, еталбонд, фасагени, стенни облицовки и окачени тавани с-ма „Армстронг“, която подобрява акустиката.

Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.